Πήρες μαύρη ζώνη; Συγχαρητήρια. Χρήσιμος οδηγός για κατόχους μαύρης ζώνης.
10/01/2015
Ο οδηγός που διαβάζεται αναφέρεται κυρίως για πρόσφατους κατόχους μαύρων ζωνών (3ετίας και κάτω γιατί οι υπόλοιποι θεωρείται ότι γνωρίζουν) ο οποίοι αισθάνονται ακόμα την ικανοποίηση από την επιτυχή, εξαντλητική, εξέταση τους. Η πραγματικότητα είναι ότι θα συμβούν πολλές αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη σοβαρότητα απ΄όση νομίζετε. Ας δούμε μερικές απ΄αυτές.
Πρακτικά μπαίνεις σε μια ομάδα όπου όλοι είναι όμοιοι σου, δηλαδή δεν υπάρχει (εξωτερικά) κάποιο χαρακτηριστικό που να δείχνει την ανωτερότητα κάποιου. Ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα είναι "η προετοιμασία για τις κατατακτήριες εξετάσεις". Τώρα ξεκινάς να μελετάς σοβαρά τη πολεμική τέχνη, αποδεχόμενος, με το μαύρο χρώμα τη ζώνη σου, ότι βρίσκεσαι σε άγνοια ή σκοτάδι. Τώρα "μπήκες στο πανεπιστήμιο". Από τη στιγμή που φοράς τη μαύρη ζώνη αποδέχεσαι ότι είσαι σοβαρός μελετητής της πολεμικής τέχνης τόσο σε πρακτικό όσο και θεωρητικό επίπεδο. Αποδέχεσαι επίσης ότι είσαι πιστός στο δάσκαλο και τι διδαχές του. Ο άνθρωπος που σου γνώρισε τη τέχνη θα σε καθοδηγεί σε όλη σου τη ζωή. Τώρα ο δάσκαλος δεν είναι επικεντρωμένος σε εσένα αλλά στις μικρότερες βαθμίδες. Για το δάσκαλο ξεκινάς να είσαι συνεργάτης αφού και εκείνος φορά μαύρη ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως αναλαμβάνεις κάποιες αρμοδιότητες τις οποίες έκανε εκείνος. Αναλαμβάνεις π.χ το ζέσταμα της τάξης, το καθαρισμό της σχολής, τη γραμματειακή υποστήριξη ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζεται ένα Ντότζο. Όσο παλιότερος είναι ο μαθητής τόσο και πιο σοβαρές αρμοδιότητες αναλαμβάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός ο μαθητής γνωρίζει καλύτερα απ΄όλους τους μαθητές τις ανάγκες του χώρου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πολύ τακτικά στη σχολή σου και να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου όταν σου χρειαστεί. Στο Αϊκίντο για παράδειγμα προαπαιτούμενο για εξετάσεις βαθμίδων ανώτερων του πρώτου Νταν είναι η προσφορά στο Ντότζο. Δηλαδή η μαύρη ζώνη γίνεται κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας ενός Ντότζο. Εμπειρικά πιστεύω ότι το δυσκολότερο κομμάτι είναι αυτό του βοηθού εκπαιδευτή. Ο μαθητής αυτός θα πρέπει να διακατέχεται από ταπεινότητα, σεβασμό, ειλικρίνεια και ευγένεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά καλλιεργούνται μετά από μακρόχρονη πορεία στη τέχνη και πρέπει να υπάρχουν τόσο στην επαφή με το δάσκαλο όσο και με τους μαθητές.
Οι υπόλοιπες εργασίες θα πρέπει να γίνονται με χαρακτηριστική επιμέλεια. Αυτό σημαίνει ότι κάνεις πάρα πολύ καλά ότι σου ζητηθεί όχι σαν υπάλληλος αλλά σαν ιδιοκτήτης.
Το γεγονός ότι πήρες μαύρη ζώνη δε σε κάνει δάσκαλο, άρα μη προσπαθήσεις για κανένα λόγο να μεταλαμπαδεύσεις την πολυετή εμπειρία σου σε κανένα νέο ο οποίος έχει πάθος για τη τέχνη γιατί απλά θα του δείξεις κάτι το οποίο δε ξέρεις καν ο ίδιος. Προσοχή, δε μιλάω μόνο για τεχνικά θέματα. Φορώντας τη μαύρη ζώνη δηλώνετε ότι αποφασίσατε να γίνεται σοβαρός μελετητής της τέχνης και όχι γνώστης της. Από την άλλη πλευρά για κάποιον αρχάριο μπορεί να είστε κάτι πολύ περισσότερο. Μην εκμεταλλευθείτε το γεγονός της εικόνας σας στους αρχάριους μαθητές. Αντιθέτως με ταπεινότητα εξηγήστε τους τη σημαίνει αυτό που φοράτε και μεταδώστε μόνο ότι έχετε πάρει άδεια από το δάσκαλο σας. Φροντίστε να είστε υπόδειγμα με τη συμπεριφορά σας και τη προσφορά σας στο χώρο. Αυτό που πρέπει να μάθουν οι αρχάριοι μαθητές από τη μαύρη ζώνη είναι το πόσο έχει καλλιεργήσει η πολεμική τέχνη το μυαλό και τη συμπεριφορά. Η κίνηση, η ομιλία μέσα και έξω από το Ντότζο, η επικοινωνία, ο σεβασμός σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτου βαθμίδας είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να δηλώνουν το βαθμό σας στη τέχνη.
Κάθε εκδήλωση της σχολής σου (αγώνες, σεμινάρια) σε θεωρεί παρών και οφείλεις να είσαι. Οι μαύρες ζώνες είναι οι πρώτοι που θα πάνε και οι τελευταίοι που θα φύγουν. Σε συνεργασία με το δάσκαλο φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων. Σε όλες τις διοργανώσεις της οργάνωσης τους θα πρέπει να συμμετέχουν αντιπροσωπεύοντας το δάσκαλο, τη σχολή τους και τη πολεμική τέχνη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αυτές είναι οι βασικές υποχρεώσεις κάθε μαύρης ζώνης. Αν βλέπετε ότι δεν είστε έτοιμος να πάρετε μέρος σε όλα αυτά τότε είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το δάσκαλο σας για τη συμμετοχή σας στις εξετάσεις της μαύρης ζώνης. Η μαύρη ζώνη είναι συγκεκριμένος τρόπος ζωής και μετά τεχνικά χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή που αποφασίζετε να δώσετε εξετάσεις σημαίνει ότι αποδέχεστε όλα τα παραπάνω.
Αν έχω παραβλέψει κάτι είναι γιατί ανυπομονώ να σας μεταφέρω κάποια στοιχεία τα οποία είναι πέρα από τις υποχρεώσεις σας και κάνουν πολλή ενδιαφέρουσα τη πορεία σας στη πολεμική τέχνη.
Σαν κάτοχος μαύρης ζώνης είναι η στιγμή που μπορείτε να ασχοληθείτε με οτιδήποτε ψάχνατε μέχρι τώρα από τη τέχνη σας. Αποτελεσματικότητα, ομορφιά, πνευματικότητα, εφαρμογή στη καθημερινή ζωή. Οι επόμενες εξετάσεις απέχουν αρκετό χρόνο και αυτό σας δίνει την άνεση να ασχοληθείτε με ότι σας απασχολεί ή με ότι νομίζεται ότι υστερείται. Η μαύρη ζώνη είναι τρόπος ζωής και αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε τα επόμενα χρόνια της πορεία σας. Τώρα ξεκινά η πολεμική τέχνη για εσάς. Πρέπει να αντιληφθείτε τι κρύβετε πίσω από τη τεχνική. Το πνεύμα ή αλλιώς το αίσθημα το οποίο διακατέχει τη πολεμική τέχνη θα πρέπει να εισχωρήσει σε κάθε κύτταρο σας. Θα πρέπει να "γίνεται πολεμική τέχνη".
Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι η μαύρη ζώνη είναι στην αρχή η επιβράβευση κάποιων τεχνικών επιδεξιοτήτων με τη πάροδο του χρόνου όμως γίνεται η αρχή της αναζήτησης ενός νέου τρόπου ζωής.
Καλή μας πρόοδο.
Επόμενο άρθρο
18/01/2015
Προηγούμενο άρθρο
19/10/2014
Οι ανθρώπινοι τύποι των σεμιναρίων
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.