Για ποιο λόγο να ασχοληθεί κάποιος με τις πολεμικές τέχνες
25/04/2013 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Στο παρόν άρθρο φιλοδοξώ να αναπτύξω τους στόχους και τις ανάγκες τις οποίες πρέπει να εξυπηρετεί μια πολεμική τέχνη. Κάθε άνθρωπος ξεκινά μια πολεμική τέχνη για διαφορετικό λόγο. Δουλειά του εκπαιδευτή είναι να έχει την απαιτούμενη γνώση ώστε να μεταφέρει αυτούσια τη διδασκαλία και ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά της τέχνης του σε κάποια μελλοντική εγγραφή. Κάθε επίδοξος πελάτης θα πρέπει να έχει αποσαφηνίσει πλήρως πριν ξεκινήσει τα χαρακτηριστικά της τέχνης που επέλεξε. Φανταστείτε κάποιον προχωρημένης ηλικίας με τραυματισμούς και εγχειρήσεις στο ιατρικό ιστορικό του να επιθυμεί να ξεκινήσει κάποια αγωνιστική τέχνη πλήρους επαφής. Ο ρόλος του εκπαιδευτή πολλές φορές είναι η εξατομίκευση της εκπαίδευσης σε ανθρώπους οι οποίοι δε μπορούν να ακολουθήσουν την τάξη αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά, απλώς θα τα προσαρμόσουμε στη κάθε περίπτωση. Παρακάτω θα αναφέρουμε κατά δημοφιλή σειρά τους λόγους για τους οποίους ξεκινάει κάποιος πολεμική τέχνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συνεχίζει για τους ίδιους λόγους.
Αυτοάμυνα.
Είναι ο δημοφιλέστερος λόγος εγγραφής σε κάποια σχολή. Η πολεμική τέχνη είναι στο μυαλό του πληθυσμού σαν ο τρόπος που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις αν βρεθείς τη νύχτα σε ένα στενό σοκάκι και αντικρίσεις κάποιους τύπους να σε κοιτούν περίεργα. Άλλες φορές η αιτία είναι ένας ξυλοδαρμός που έχει ήδη συμβεί και τους οδηγεί στη σχολή για να μάθουν πως θα πάρουν το "αίμα τους πίσω". Θα πρέπει λοιπόν ένα από τα πρώτα μαθήματα αυτοάμυνας να είναι ότι δεν περνάμε ποτέ τη νύχτα από σοκάκια και ότι προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να αποφύγουμε τη συμπλοκή οποιασδήποτε φύσεως (σωματική, ψυχολογική). Ακόμα κάθε σχολή η οποία διδάσκει αυτοάμυνα θα πρέπει να ενημερώνει τους πελάτες της για τις νομικές συνέπειες της συμπλοκής. Θα πρέπει να είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε συμπλοκή έχει συνέπειες (σωματικές, ψυχολογικές, ποινικές) άρα πριν ενεργήσεις θα πρέπει να είσαι ενήμερος από αυτόν που διδάχθηκες για αυτές. Το να αναγνωρίζεις το κίνδυνο πριν ακόμα εκδηλωθεί είναι πολεμική τέχνη. Το να προλαμβάνεις καταστάσεις οι οποίες μπορούν να έχουν επιβλαβή τροπή για σένα ή για τους γύρω σου είναι πολεμική τέχνη. Όσο πιο ετοιμοπόλεμος είναι ο στρατός τόσο αποφεύγεται η μάχη.
Επιρροή από τα μέσα ενημέρωσης, τον κοινωνικό περίγυρο και την κοινωνική κατάσταση.
Είναι ο επόμενος λόγος που οδηγεί κάποιον στη σχολή μας. Πολλοί δάσκαλοι διαφωνούν ανοικτά με τις μελλοντικές εγγραφές τους θεωρώντας το γεγονός της διαφήμισης από κάποια μέσα ενημέρωσης σαν διαστρέβλωση της τέχνης τους, σαν υποβιβασμό σε απλό εμπορεύσιμο προϊόν ή σαν μια απλή παροχή υπηρεσιών. Δε συμφωνώ με αυτούς, θεωρώ ότι το Χόλυγουντ μπορεί να σου προσφέρει μια αξιόπιστη πελατεία αρκεί να μπορείς να μεταφέρεις, με αγάπη για τη δουλειά σου, τον τρόπο όπου ο ήρωας της ταινίας έφτασε αυτό το βαθμό σωματικής και ψυχικής κατάρτισης. Αναλύοντας ένα μέρος της προπονητικής μας ρουτίνας θα μπορέσουμε να του δώσουμε να καταλάβει αν αξίζει το κόπο να συνεχίσει.
Ο κοινωνικός περίγυρος έχει πολλή μεγάλη σχέση με την επιλογή της πολεμικής τέχνης. Πολλοί μεγάλοι πρωταθλητές ξεκίνησαν μετά από παρακίνηση των φίλων τους σε μικρή ηλικία. Συνήθως οι παρέες της προεφηβικής-εφηβικής ηλικίας παρασύρονται να ασχοληθούν μεταξύ τους. Εδώ θα πρέπει εμπειρικά να σας πω ότι από μια ομάδα των πέντε ατόμων συνήθως 1-2 άτομα συνεχίζουν. Ο λόγος διακοπής του συνόλου δεν είναι η τέχνη ή ο εκπαιδευτής αλλά το γεγονός ότι κάποια στιγμή αυτοί που διέκοψαν κατάλαβαν ότι ο μόνος λόγος που ερχόντουσαν είναι για να βρίσκονται με τους φίλους τους. Προσπαθήστε να κρατήσετε όσους περισσότερους μπορείτε δείχνοντας τα οφέλη της τέχνης σε όλους χωρίς να αποκόψετε αυτούς που πιστεύετε ότι δεν θα συνεχίσουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει όταν θα διαπιστώσετε ποιοι συνέχισαν.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί να διαμορφώσει τις πολεμικές τέχνες που ευδοκιμούν σε μια περιοχή. Για παράδειγμα σε μια περιοχή της Αθήνας με υψηλή εγκληματικότητα, κλοπές, βιασμούς, βανδαλισμούς δε μπορεί να ανθίσει μια τέχνη όπου το κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι οι αργές φόρμες, τα Κάτα και ο διαλογισμός. Σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά τη βία, ο μόνος λόγος για εγγραφή σε μια σχολή πολεμικών τεχνών είναι για την ασφαλή αντιμετώπιση της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Είναι παρατηρημένο ότι ακόμα και η ίδια τέχνη αλλάζει ανάλογα με τη κοινωνική κατάσταση αυτού που την εφαρμόζει.
Σωματική βελτίωση, χαρακτηριστικά εκάστοτε τέχνης.
Το σωματικό πρότυπο που προβάλει η πολεμική τέχνη μπορεί να ελκύσει επίδοξους, μικρούς κυρίως, μαθητές. Αυτό το πρότυπο πρέπει να προσωποποιείται στο δάσκαλο και στους παλιούς μαθητές του. Δεν αρκεί να είναι υγιής μόνος ο δάσκαλος αλλά και όσοι ακολουθούν τις συμβουλές του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να μπορέσουμε να πείσουμε θα πρέπει να παρουσιάσουμε αποτελέσματα και στους γύρω μας, όχι μόνο στον εαυτό μας. Τα χαρακτηριστικά της τέχνης είναι κατά τη γνώμη μου ο σωστότερος λόγος για να ξεκινήσει κάποιος πολεμική τέχνη. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της προπόνησης στη τέχνη μπορείς να επιλέξεις με βάση τις δικές σου ανάγκες. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος όπου θα πρέπει να ζητάτε από κάθε σχολή μερικά δωρεάν μαθήματα πριν εγγραφείτε. Αν δε σας αρέσουν τα ψηλά λακτίσματα και η έντονη αγωνιστικότητα μπορείτε να επιλέξετε μια μορφή πάλης με λιγότερο αγωνιστικό χαρακτήρα. Αν δε σας ενδιαφέρει η εθιμοτυπία και οι παραδόσεις και αναζητάτε μια έντονη προπόνηση με άμεσα αποτελέσματα στην υποταγή του αντιπάλου πάλι μπορείτε να βρείτε. Οι πολεμικές τέχνες σήμερα μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε ανάγκη. Θα πρέπει να ψάξετε και να δοκιμάσετε πριν καταλήξετε.
Χαμηλό κόστος.
Στην κρίση που διανύουμε η πολεμική τέχνη είναι μια δραστηριότητα η οποία συνδυάζει πολλά οφέλη σε πολύ χαμηλή τιμή. Είναι σίγουρα ένα μέσο έλξης γιατί κάθε άνθρωπος προσπαθεί να βρει κάτι έτσι ώστε να ασκηθεί χωρίς τεράστια έξοδα εξοπλισμού, χωρίς ειδικές εγκαταστάσεις και έξοδα μετακίνησης. Επίσης ο συνδυασμός των προηγούμενων με τα σωματικά και πνευματικά οφέλη που προσφέρει την κάνουν πολύ προσιτή σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Ψυχική βελτίωση.
Είναι ένας συμπληρωματικός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόληση αλλά ο σημαντικότερος λόγος για να συνεχίσει. Τα αποτελέσματα στο ψυχισμό εμφανίζονται από τις πρώτες προπονήσεις και εξελίσσονται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου. Είναι εμφανή ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις. Στον αντίποδα της αθλητικής επιστήμης που μελετά τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης και του ρεκόρ και της αθλητικής ψυχολογίας που έχει σαν κύριο στόχο τη ψυχική διάπλαση πρωταθλητών βρίσκεται η πολεμική τέχνη η οποία διδάσκει ηθικές αξίες ταυτόχρονα με τη σωματική άσκηση. Στόχος της πολεμικής τέχνης δεν είναι το βάθρο αλλά η σωματική και πνευματική καλλιέργεια με μέτρο. Στη πολεμική τέχνη διδάσκεται η αγωνιστικότητα και όχι η ανταγωνιστικότητα. Η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία έχει οφέλη και μετά το τέλος της προπόνησης.
Εθιμοτυπία, Τοπικές παραδόσεις.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η στολή του Aikido με το παραδοσιακό Χακάμα (ιαπωνικό παραδοσιακό φαρδύ παντελόνι). Ο ρουχισμός, το εθιμοτυπικό, η περιγραφή των τεχνικών με τους αυτούσιους τοπικούς όρους μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα το οποίο να προσελκύει, έστω και σαν πρώτη εικόνα. Το γεγονός ότι κάποιες πολεμικές τέχνες διατηρήθηκαν διαμέσου των αιώνων κάνει τη συνέχιση όλων των στοιχείων που την απαρτίζουν απαραίτητη. Ωστόσο, στόχος της πολεμικής τέχνης μέσα από τη διατήρηση του εθιμοτυπικού είναι να αναδείξει τις σημαντικότερες εκφάνσεις του τότε πολιτισμού και όχι να δημιουργήσει σαμουράι στον 21ο αιώνα.
Τρόπος ζωής.
Σε μια παγκόσμια κοινωνική και οικονομική αστάθεια της οποίας οι συνέπειες βρίσκονται σε όλους τους τομείς δημιουργείται το γόνιμο έδαφος για τις πολεμικές τέχνες. Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών μπορούν να στηρίξουν το σύγχρονο άνθρωπο στα καθημερινά προβλήματα και τη διάθεση για αγώνα που του προσφέρει. Κάθε εμπόδιο της ζωής μπορεί να γίνει μια πρόκληση για ένα πολεμοτεχνίτη. Υπομονή, επιμονή, τόλμη, αποφασιστικότητα είναι στοιχεία που εισχωρούν μέσα στη ψυχή όσων ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες χωρίς καν να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πολλές φορές. Η ωριμότητα και η ταπεινοφροσύνη είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία είχαν χαθεί στις μέρες μας και μόνο η πολεμική τέχνη μπορεί επαρκώς να τα καλλιεργήσει. Αυτός είναι ο νέος τρόπος ζωής. Με αρχές, αξίες και αγάπη για το συνάνθρωπο.
Αυτοί είναι κάποιοι λόγοι που θα πρέπει να παρουσιάζουμε σε κάθε μελλοντική εγγραφή στη σχολή μας. Μη διστάζετε να τους διαφημίζετε. Η αγάπη σας για τη τέχνη θα πρέπει να φαίνεται και μέσα από τους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν όσα λέτε. Κάθε ένας μας θα πρέπει να είναι η διαφήμιση της τέχνης. Προσπαθήστε να γίνετε εσείς ένας από τους λόγους για να ασχοληθεί κάποιος με τις πολεμικές τέχνες.
Επόμενο άρθρο
28/05/2013
Υπερφαγία. Ο ρόλος της εξάσκησης των πολεμικών τεχνών για την αντιμετώπιση της
Προηγούμενο άρθρο
25/03/2013
Τα μειονεκτήματα των πολεμικών τεχνών
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.